خبر خوب: کتاب "قانون مالیات رو قورت بده" موجود شد! (کلیک کنید)

آیین نامه اجرایی بند (و) تبصره (5) قانون بودجه سال 1395کل کشور در خصوص صدور اسناد اوراق تسویه خزانه برای بدهی ها و مطالبات اشخاص حقیقی و حقوقی خصوصی و تعاونی

جزییات بخشنامه

شماره:77-95-230
تاریخ: 04-11-1395

مخاطبین/ذینفعان
امور مالیاتی شهر و استان تهران
ادارات کل امور مالیاتی
موضوع: آیین نامه اجرایی بند (و) تبصره (5) قانون بودجه سال 1395کل کشور
در خصوص صدور اسناد اوراق تسویه خزانه برای بدهی ها و مطالبات اشخاص حقیقی و حقوقی خصوصی و تعاونی بدینوسیله تصویب نامه شماره 53944/ت 52316 هـ مورخ1395/05/10 هیأت محترم وزیران موضوع آئین نامه اجرایی بند (و) تبصره (5) قانون بودجه سال 1395 کل کشور مبنی بر صدور اسناد اوراق تسویه خزانه به منظور تسویه بدهی های قطعی دولت به اشخاص متقاضی با مطالبات قطعی دولت از اشخاص مذکور، برای اطلاع و اقدام لازم ابلاغ می گردد.
نادر جنتی
معاون مالیاتهای مستقیم

توضیحات تکمیلی:

 
شماره:77-95-230
تاریخ: 04-11-1395
آیین‌نامه اجرایی بند (و) تبصره (5) قانون بودجه سال 1395 کل کشور در تاریخ 3 مرداد 1395 به تصویب هیأت وزیران رسید. هدف این آیین‌نامه تسویه بدهی‌های قطعی دولت به اشخاص متقاضی با استفاده از اوراق تسویه خزانه است. این اوراق به منظور تسویه بدهی‌ها و مطالبات قطعی دولت از اشخاص حقیقی و حقوقی، تعاونی‌ها و بخش خصوصی صادر می‌شود. آیین‌نامه شامل چند ماده اصلی است که نحوه درخواست و صدور این اوراق، شرایط دریافت آن‌ها و فرآیند تسویه بدهی‌ها و مطالبات را مشخص می‌کند.
در ماده 1 این آیین‌نامه، اصطلاحات مهم تعریف شده‌اند. از جمله «اوراق تسویه خزانه» که به‌عنوان اسناد تعهدی خاص برای تسویه بدهی‌های قطعی دولت به اشخاص متقاضی صادر می‌شود. همچنین دستگاه‌های بدهکار به دولت مانند وزارتخانه‌ها و موسسات دولتی، که دارای بدهی‌های قطعی به اشخاص متقاضی هستند، و اشخاص متقاضی که خواهان دریافت این اوراق هستند، نیز تعریف شده‌اند. بدهی‌های قطعی دولت به‌منظور تسویه با استفاده از این اوراق باید به تایید ذی‌حساب و رییس دستگاه اجرایی ذی‌ربط رسیده باشد.
ماده 2 به شرایط درخواست اوراق تسویه خزانه اشاره دارد و تاکید می‌کند که این درخواست‌ها باید به وزارت امور اقتصادی و دارایی ارسال شود، ولی ارائه درخواست حق دریافت اوراق را برای متقاضی ایجاد نمی‌کند. همچنین، تنها مطالباتی که تا پایان سال 1393 ایجاد شده‌اند، مشمول این آیین‌نامه خواهند بود.
ماده 3 فرآیند بررسی و تعیین تکلیف درخواست‌های دریافت اوراق تسویه خزانه را توضیح می‌دهد. وزارت امور اقتصادی و دارایی موظف است پس از دریافت درخواست‌ها، اطلاعات لازم را از دستگاه‌های بدهکار و طلبکار جمع‌آوری کرده و نسبت به صدور اوراق تسویه خزانه اقدام کند.
ماده 4 به وزارت امور اقتصادی و دارایی این اجازه را می‌دهد که تا سقف 125 هزار میلیارد ریال بدهی‌های قطعی دولت را از طریق صدور اوراق تسویه خزانه تسویه کند. در صورتی که مبلغ بدهی‌های قطعی و مطالبات قطعی دولت متفاوت باشد، مبلغ کمتر برای تسویه در نظر گرفته می‌شود. همچنین، دستگاه‌های بدهکار باید از تسویه نقدی مطالبات متقاضیان خودداری کنند.
ماده 5 به تسویه مطالبات قطعی دولت از اشخاص حقیقی و حقوقی تعاونی و خصوصی اشاره دارد که در اجرای بند (پ) ماده 2 قانون رفع موانع تولید رقابت‌پذیر و ارتقای نظام مالی کشور، به شرکت‌های دولتی منتقل شده‌اند.
ماده 6، تسویه بدهی‌های اشخاص حقوقی تعاونی و خصوصی که 100% سهام آن‌ها متعلق به اشخاص متقاضی باشد، مجاز می‌داند.
ماده 7 وزارت امور اقتصادی و دارایی را مجاز می‌سازد تا برای صدور اوراق تسویه خزانه از سامانه الکترونیکی استفاده کند. این سامانه باید تحت قانون تجارت الکترونیکی عمل کند و مسئولین مربوطه باید همکاری لازم را با وزارت امور اقتصادی و دارایی داشته باشند.
ماده 8 بیان می‌کند که اوراق تسویه خزانه صادر شده باید در دستگاه‌های بدهکار به حساب دریافتی و پرداختی وارد شود و در دستگاه‌های اجرایی طلبکار نیز در حساب منابع وصولی لحاظ گردد. وزارت امور اقتصادی و دارایی نظارت بر نحوه اعمال حساب‌ها را بر عهده دارد.
ماده 9 آیین‌نامه اجرایی بند (ی) تبصره (6) قانون بودجه سال 1394 و بند (الف) ماده (2) قانون رفع موانع تولید رقابت‌پذیر و ارتقای نظام مالی کشور را لغو می‌کند.
به‌طور کلی، این آیین‌نامه فرآیند مشخصی برای تسویه بدهی‌های قطعی دولت با استفاده از اوراق تسویه خزانه فراهم کرده است و وزارت امور اقتصادی و دارایی را موظف به نظارت دقیق بر این فرآیند می‌کند تا از تسویه مناسب بدهی‌ها و مطالبات دولت اطمینان حاصل شود.

مطالب مرتبط

آموزه های مالیاتی

10 خرداد 1403

روش‌های قانونی برای کاهش مالیات

1

دقیقه مطالعه

آموزه‌های حسابداری

13 خرداد 1401

معادله حسابداری

1

دقیقه مطالعه

آموزه های مالیاتی

13 خرداد 1401

نکات مهم قانون مالیات های مستقیم

1

دقیقه مطالعه

مقالات مالیاتی انگلیسی

13 خرداد 1401

دانلود رایگان مقاله حسابداری با ترجمه

2

دقیقه مطالعه

آموزه های مالیاتی

13 خرداد 1401

هزینه های قابل قبول مالیاتی ماده 148

2

دقیقه مطالعه

دیدگاه کاربران

0 دیدگاه