همه
بخشنامه
موردی یافت نشد .
{{result.title}}
ثبت نظر
نویسنده : محمدجواد عظیمی فرد
تاریخ انتشار : ۱۴۰۱/۰۲/۲۵
تاریخ بروزرسانی : ۱۴۰۱/۱۰/۱۲
در سال 97 به دلیل نوسانات زیاد سکه و افزایش قیمت بی رویه آن دولت تصمیم گرفت که تعداد زیادی سکه را با نرخ دولتی وارد بازار کند تا بتواند بازار را کنترل کند و قیمت سکه را کاهش دهد. به همین دلیل تعداد زیادی را پیش فروش کرد و از مردم دعوت کرد تا سکه خریداری کنند. با توجه به اینکه در سنوات گذشته موضوعی به نام مالیات بر سکه برای مردم عادی مفهومی نداشت افراد از این قضیه استقبال زیادی کردند و هر کس در وسع خود تعدادی سکه خریداری کرد.
در ابتدای امسال سازمان امور مالیاتی بر خلاف تصور عموم بخشنامه ای صادر کرد که بر اساس آن تمام کسانی که در سال 97 سکه خریداری کرده بودند باید مالیات بر سکه پرداخت می کردند.
مالیات بر سکه
در این بین سید ناصر موسوی لارگانی (نماینده مجلس) گفت:
” مردم به سکه به عنوان نوعی سرمایهگذاری روی آوردند و چون دولت رسماً اعلام نکرده که سکه مشمول مالیات خواهد شد، بنابراین گرفتن مالیات از خریداران سکه تخلف و غیر قانونی است. باید مصوبه دولت در این باره لغو شود و پس از آن اگر قرار است از خریداران سکه مالیات بگیریم قانون تصویب شود. “
اما آیا صحبت های نمایندگان مجلس یا کارشناسان دیگر درست است یا خیر؟ برای بررسی این موضوع ما سری به قانون مالیات های مستقیم زدیم تا بتوانیم یک رفرنس یا منبع قانونی پیدا کنیم. موادی در قانون مالیات های مستقیم اشاره شده است که می توان به آنها استناد و یا آنها را رد کرد.
درآمدی که شخص حقیقی از طریق اشتغال به مشاغل یا به عناوین دیگر غیر از موارد مذکور در سایر فصلهای این قانون در ایران تحصیل کند پس از کسر معافیت های مقرر در این قانون مشمول مالیات بر درآمد مشاغل میباشد.
تبصره- سازمان امور مالیاتی کشور میتواند برخی از مشاغل یا گروههایی از آنان را که میزان فروش کالا و خدمات سالانه آنها حداکثر ده برابر معافیت موضوع ماده(84) این قانون باشد از انجام بخشی از تکالیف از قبیل نگهداری اسناد و مدارک موضوع این قانون و ارائه اظهارنامه مالیاتی معاف کند و مالیات مودیان مذکور را بهصورت مقطوع تعیین و وصول نماید. در مواردی که مودی کمتر از یک سال مالی به فعالیت اشتغال داشته باشد مالیات متعلق نسبت به مدت اشتغال محاسبه و وصول میشود.
درآمد نقدی و یا غیر نقدی که شخص حقیقی یا حقوقی به صورت بلاعوض و یا از طریق معاملات محاباتی و یا به عنوان جایزه یا هر عنوان دیگر از این قبیل تحصیل مینماید مشمول مالیات اتفاقی به نرخ مقرر در ماده 131 این قانون خواهد بود.
سازمان امور مالیاتی بر اساس تبصره ماده 100 بخشنامه ای صادر کرده که بر اساس آن خریداران سکه باید مالیات پرداخت کنند که در ادامه این بخشنامه ها رو بررسی می کنیم.
سازمان امور مالیاتی بخشنامه ای با شماره 200/98/511 صادر کرد. در این بخشنامه نحوه رسیدگی به حسابهای بانکی برای میزان خرید سکه و دیگر موارد این موضوع ذکر شده است که در صورتیکه مشمول پرداخت مالیات بر سکه هستید حتما این بخشنامه را بخوانید. بخشنامه مالیات مقطوع دریافت کنندگان سکه
اما بخشنامه دیگری صادر شد که براساس آن دریافت کنندگان سکه باید مالیات پرداخت کنند. این بخشنامه جدول نرخ دریافت مالیات تعیین کرده است که بصورت پلکانی نرخ مالیات افزایش پیدا می کند. این جدول به شرح زیر است:
نسبت به خریداران سکه که طی سال 1397سکه خود را دریافت نموده اند: 1- تا بیست سکه دریافتی مشمول مالیات نمی باشد. 2- نسبت به مازاد 20 سکه تا میزان 60 سکه به ازای هر سکه 1/500/000 ریال مالیات مقطوع. 3- نسبت به مازاد 60 سکه تا میزان 100 سکه به ازای هر سکه 2/000/000 ریال مالیات مقطوع. 4- نسبت به مازاد 100 سکه تا میزان 200 سکه به ازای هر سکه 2/500/000 ریال مالیات مقطوع.
مالیات سکه
با توجه به نرخ های بالا فرض کنید فردی 180 سکه خریداری کرده است. مبلغ مالیاتش چگونه تعیین می شود ؟
پاسخ:
– تا 20 سکه معاف می باشد.
– از 21 سکه تا 60 سکه باید به ازای هر سکه 1.500.000 ریال مالیات بدهد
– از 61 سکه تا 100 سکه باید به ازای هر سکه 2.000.000 ریال مالیات بدهد
– از 101 سکه تا 180 سکه باید به ازای هر سکه 2.500.000 ریال مالیات بدهد. پس محاسبات به شرح زیر می باشد:
تا تعداد 20 سکه معاف است 0 = 0 * 20
مازاد 20 سکه که معاف بود را از 60 سکه کم می کنیم 60.000.000 = 1.500.000 * 40
مازاد 60 سکه را باید محاسبه کنیم 80.000.000 = 2.000.000 * 40
مازاد 100 سکه را باید محاسبه کنیم 200.000.000 = 2.500.000 * 80
نحوه محاسبات مالیات سکه
از کجا بدانیم که سکه هایی که خریداری کردیم مشمول مالیات شده ایم و باید مالیات پرداخت کنیم ؟ برای اینکه خیالتان راحت شود سازمان امور مالیاتی سامانه ای را فراهم کرده است که با مراجعه به آن می توانید با کد ملی خود استعلام بگیرید که اگر مشمول پرداخت مالیات بر سکه هستید نسبت به انجام ثبت نام مالیاتی اقدام کنید. برای مراجعه به این سامانه می توانید از لینک روبرو استفاده کنید: پیگیری نحوه پرداخت مالیات خریداران سکه
در صورتیکه از مبلغ تعیین شده مالیات اعتراض دارید می توانید روی پرونده شکایت بزنید و پرونده را به هیات های حل اختلاف ببرید. فقط توجه داشته باشید که برای رفتن به هیات های حل اختلاف باید اسناد و مدارک کافی داشته باشید وگرنه فقط برای شما هزینه دارد که این هزینه می تواند زمان و پول شما باشد. برای مراجعه به هیات های حل اختلاف اولین قدم رفتن به هیات بند 3 می باشد که با در دست داشتن اسناد و مدارک مثبته کافی می توانید مراجعه و لایحه یا اعتراضی که از قبل تنظیم کرده اید را تحویل دهید تا به درخواست شما رسیدگی شود.
در صورتیکه بعد از هیات بند 3 به درخواست شما رسیدگی نشد می توانید پرونده را وارد مرحله بعدی یعنی هیات تجدید نظر کنید تا مجددا بررسی شود. اما توجه داشته باشید که رفتن به هیات های حل اختلاف را به افراد متخصص یا یک وکیل مالیاتی کاربلد بسپارید تا بتواند با استفاده درست از قوانین حق شما را بگیرد. در صورتیکه نیاز به یک وکیل مالیاتی یا مشاوره مالیاتی دارید می توانید با ما تماس بگیرید.
ارسال اظهارنامه و پرداخت مالیات مقطوع ویژه دریافت کنندگان سکه در سال 1397 شامل مراحل زیر می باشد:
1- ثبت نام سریع از طریق درج اطلاعات کدملی در سامانه عملیات الکترونیک مودیان به آدرس http://tax.gov.ir.
2- دریافت رمز عبور به صورت پیامکی. پس از ثبت نام اطلاعات هویتی شما از مراجع ذی صلاح استعلام شده و اطلاعات کاربری روی شماره همراه ثبت شده پیامک خواهد شد.
3- ورود به سامانه پرداخت مالیات مقطوع و انتخاب تعداد اقساط (نقد، اقساط).
4- پرداخت مالیات بر اساس سر رسید قبوض.
در صورتیکه مبلغ مالیات شما زیاد باشد و یا نقدینگی کافی برای پرداخت آن را نداشته باشید می توانید از ممیز یا کارشناس مالیاتی خود درخواست کنید تا مبلغ را تقسیط کند تا بتوانید راحتر پرداخت کنید. برای اینکار کافیست که به ممیز کل مراجعه و بعد از توافق اولیه درخواست خود را کتبی و به ممیز خود تسلیم کنید. در نظر داشته باشید که بر اساس ماده 167 قانون مالیات های مستقیم ممیز این اختیار را دارد که با شما همکاری کند و تا 5 سال تقسیط نماید. چون در قانون اختیار را به ممیز داده بنابراین تعداد اقساط کاملا توافق است.
اما یک نکته مهم آنهم اینکه به ازای هر ماه که شما چک می دهید 2.5 درصد به میزان مالیات شما اضافه می شود برای مثال فرض کنید می خواهید مبلغ مالیات شما 100.000.000 ریال است که می خواهید تبدیل به 4 قسط 25.000.000 ریالی کنید و بابت آن چک بکشید. در این صورت محاسبات به شرح زیر است:
چک ماه اول بدون سود می باشد چون آخر همان ماه پرداخت می شود 25.000.000 = 0% * 25.000.000
چک ماه دوم چون با یک ماه تاخیر وصول می شودبه آن 2.5 درصد سود تعلق می گیرد 25.625.000 = 2.5% * 25.000.000
برای ماه سوم 5% سود تعلق میگیرد 26.250.000 = 5% * 25.000.000
برای ماه چهارم 7.5% سود تعلق میگیرد 26.875.000 = 7.5% * 25.000.000
حالا در نظر بگیرید که به جای پرداخت 100.000.000 مالیات شما باید مبلغ 103.750.000 ریال مالیات پرداخت کنید یعنی شما 3.750.000 ریال سود پرداخت کرده اید. پس در نظر داشته باشید که هنگام تقسیط مالیات این محاسبات را در نظر بگیرید تا مضرر نشوید.
اگر شما پروانه طلا فروشی یا سکه فروشی دارید و در سال 1397 سکه خریداری کرده اید نیازی به پرداخت مالیات برای شما نیست زیرا وقتی شما اظهارنامه عملکرد تسلیم می کنید تمام مبالغ خرید و فروش رو اعلام می کنید و مالیات آن را پرداخت می کنید و نیازی به پرداخت مجدد مالیات سکه نیست.
اما اگر فرد دلال باشد یا هیچگونه مجوزی نداشته باشد مانند افراد عادی که سکه خریدند باید مالیات سکه را پرداخت کنند.
” مدیرکل دفتر فنی و حسابرسی مالیاتی سازمان امور مالیاتی با بیان اینکه اخذ مالیات از سکه براساس قانون مالیاتهای مستقیم است، گفت: پرداخت مهریه مشمول مالیات سکه نیست.
این مقام مسئول مالیاتی در مورد اینکه میتوان خرید سکه را درآمد حساب کرد، یادآور شد: وقتی سکه خرید و فروش میشود، مشمول مالیات خواهد بود، در غیر این صورت مالیاتی اخذ نمیشود.
برزگری با بیان اینکه اگر سکه بابت پرداخت مهریه باشد، مشمول مالیات نیست، عنوان کرد: احراز این موضوع براساس مستندات مشخص میشود و بعدا وارد حسابهای بانکی میشویم.
مدیرکل دفتر فنی و حسابرسی مالیاتی سازمان امور مالیاتی با تاکید بر اینکه افرادی که سکه دریافتی را نفروخته باشند، مالیاتی نمیدهند، بیان داشت: در صورتی که خانمی مهریه خود را دریافت کند و آن را بفروشد باید مالیات بدهد. تفاوت قیمت حادث شده و درآمد کسب میکند. ”
با توجه به صحبت های فوق در صورتیکه خانم مهریه را بگیرد نیاز به پرداخت مالیات نیست ولی وقتی بخواهد بفروش برساند باید مالیاتش را پرداخت کند.
نوشته شده توسط : محمد جواد عظیمی فرد
نظرات کاربران
تعداد نظرات : 0