همه
بخشنامه
موردی یافت نشد .
{{result.title}}
نویسنده : محمدجواد عظیمی فرد
تاریخ انتشار : ۱۴۰۱/۰۳/۱۳
تاریخ بروزرسانی : ۱۴۰۲/۰۹/۱۴
مالیات بر ارث در ایران به عنوان یک مالیات دارایی، بر اموال و داراییهای وارثین پس از وفات فرد متوفی اعمال میشود. این مالیات در قانون مالیاتهای مستقیم ایران تعریف شده است و تحت عنوان " مالیات بر ارث و هبه " شناخته میشود. آموزش مالیات بر ارث یکی از موضوع هایی است که چندان جدی گرفته نمی شود و از طرفی به دلیل اینکه خیلی کم استفاده می شود قوانین مربوط به ارث و مالیات آن فراموش می شود و وقتی که فردی به آن نیاز دارد به مشکل بر می خورد یا اینکه بر اساس میل خود عمل می کند. برای دستیابی به اطلاعات دقیق در مورد ارث و مالیات آن در ایران، بهتر است آموزش مالیات به ویژه مالیات بر ارث را دریافت کنید.
مالیات بر ارث در ایران یک نوع مالیات بر دارایی است که در هنگام انتقال آن از یک شخص به شخص دیگر (وراث) اخذ می شود. نرخ مالیات بر ارث در ایران بر اساس رابطه وراث با متوفی و ارزش اموال به ارث رسیده متفاوت است. طبق قانون مالیات های مستقیم مصوب سال 1394، نرخ مالیات ارث بر اساس طبقه وراث محاسبه می گردد. همچنین اموالی که به عنوان هدیه یا صلح و سازش به ارث رسیده است، مشمول مالیات ارث نمی شوند. مهلت پرداخت مالیات بر ارث 6 ماه از تاریخ فوت متوفی است. در صورتی که وراث در مهلت مقرر مالیات مربوطه را پرداخت نکنند، مشمول جریمه دیرکرد خواهند شد. در صورتی که وراث قادر به پرداخت مالیات مربوطه نباشند، می توانند با ارائه درخواست به اداره امور مالیاتی، از تقسیط مالیات بهره مند شوند. مالیات بر ارث یکی از منابع مهم درآمد دولت است. این نوع مالیات می تواند برای توسعه کشور برای نسل های آینده مفید باشد و به دولت کمک می کند تا هزینه های خدمات عمومی مانند آموزش، بهداشت و درمان را تامین کند.
در اینجا چند مثال از میزان مالیات بر ارث در ایران آورده شده است:
همچنین، توجه به این نکته مهم است که میزان مالیات بر ارث ممکن است در سال های آینده تغییر کند. بنابراین، توصیه می شود که قبل از انتقال اموال ماترک و اقدام به پرداخت مالیات به ارث، با یک وکیل مالیاتی مشورت کنید تا از میزان مالیات بر ارث آگاه شوید.
ماده 17- اموال و داراییهایی که در نتیجه فوت شخص اعم از فوت واقعی یا فرضی انتقال مییابد، به شرح زیر مشمول مالیات است:
نسبت به سپردههای بانکی، اوراق مشارکت و سایر اوراق بهادار به استثنای موارد مندرج در بند (2) این ماده و سودهای متعلق به آنها و همچنین سود سهام و سهم الشرکه* تا تاریخ ثبت انتقال به نام وراث و یا پرداخت و تحویل به آنها به نرخ سه درصد (3%)
محاسبه سپرده متوفی : 50.000.000 * 3% = 1.500.000
نکته : ارزش سهام و سپرده به نرخ روز حساب می شوند و آخرین مبلغ رو در نظر می گیرند.
نکته : برای تمام اموال متوفی نحوه محاسبه ارزش دارایی به تاریخ روز هست یعنی اگر سال 95 فوت کند و 98 ورثه به سازمان مالیاتی مراجه کنند اداره دارایی اموال را به تاریخ 98 محاسبه می کند و جریمه تاخیر ندارد.(تاریخ روز محاسبه جایگزین جریمه می شود)
نسبت به سهام و سهم الشرکه و حق تقدم آنها یک و نیم (1/5) برابر نرخهای مذکور در تبصره (1) ماده (143) و ماده (143 مکرر) این قانون طبق مقررات مزبور در تاریخ ثبت انتقال به نام وراث
گفته در تاریخ ثبت انتقال یعنی به تاریخ روز حساب می شود.
توضیحات ماده 143 که در این بند آمده:
هر نوع اموال، سرقفلی، حق امتیاز و حق اختراع تماماً توسط کارشناسان دادگستری بررسی میشود و در ۱۰% ضرب میگردد.
نکته : اگر اموال در بانک های مجاز باشند مشمول جدول ماده 17 و در صورتی که در موسسات و بانک های غیر مجاز باشند مشمول همین بند قانونی(10%) می باشد.
وسایل نقلیه موتوری مثل تراکتور، ماشین سنگین، هوایی و قایق موتوری و … پس از ارزیابی دارایی در ۲% ضرب میشوند.
پس مالیات بر ارث وسایل نقلیه و مابقی اموال به نرخ روز حساب می شود نتیجتا این بند به سود وراث می باشد چرا که بعد از مدتی ارزش وسایل نقلیه کم می شود.
1.5 برابر نرخ های ماده 59 رعایت می شود.
نکته : اگر سند به شرط صلح عمری باشد هنگام فوت مالیات به ارث مربوطه محاسبه می شود و ورثه مشمول درامد اتفاقی می شود.
4- نسبت به اموال و داراییهای متعلق به متوفای ایرانی که در خارج از کشور واقع شده است پس از کسر مالیات ارثی که از آن بابت به دولت محل وقوع اموال و داراییها پرداخت شده است به نرخ ده درصد (10%) ارزش ماترک که مأخذ محاسبه مالیات بر ارث در کشور محل وقوع مال قرار گرفته است. در صورت عدم شمول مالیات بر ارث در کشور مزبور به مأخذ ارزش روز انتقال یا تحویل به نام وراث
ارزش مال در کشور خارجی ملاک است. مالیاتی که از طرف متوفی به آن کشور پرداخته *10%
اگر مالیاتی به کشور خارجی پرداخت نکرده از طریق کنسول گری به ارزش روز محاسبه می شود.(به نرخ روز تسعیر می شود)
تبصره 1- محاسبه و أخذ مالیات بر ارث در مورد متوفیان قبل از لازم الاجراء شدن این قانون (1/1/1395) اعم از اینکه پرونده مالیاتی برای آنها تشکیل شده یا نشده باشد، مشمول حکم این ماده نخواهد بود.
تبصره 2- نرخهای مذکور در این ماده مربوط به وراث طبقه اول است. در صورتی که وراث طبقات دوم و سوم باشند، نرخهای مذکور در این ماده به ترتیب دو و چهار برابر خواهد شد.
نرخ های مندرج در خصوصمیزان مالیات بر ارث در ماده 17 برای وراث طبقه اول است.
برای طبقه دوم و سوم نرخ 2 برابر و 4 برابر می شود. یعنی :
جدول محاسبه مالیات بر ارث
♦ ♦ ♦ ♦ ♦
تبصره 3- درصورتی که متوفی و وراث، تبعه خارجی باشند، اموال و داراییهای متوفی که در ایران واقع است، مشمول مالیات به نرخ وراث طبقه اول خواهد بود.
اگر یک فرد خارجی در ایران فوت کند مالیاتش به نرخ طبقه اول محاسبه می شود.
تبصره 4- در مواردی که وراث سهم خود از اموال موضوع بندهای (2)، (4) و (5) این ماده را به اشخاص ثالث یا وراث دیگر انتقال دهند، علاوه بر مالیات بر ارث به شرح این فصل، مشمول مالیات طبق مقررات فصول مربوط خواهند بود.
یعنی اگر وراث سهم خود را به یکی از دستگاه های دولتی (شهرداری، وزارتخانه و…) انتقال دهند علاوه بر میزان درصدی که در ماده 17 گفته شد درصدی دیگر هم گرفته میشود که در ادامه گفته میشود.
تبصره 5- حقوق ناشی از عقود اجاره به شرط تملیک* با بانکها و سایر نهادهای مالی و اعتباری، نسبت به عرصه و اعیان املاک بر اساس ارزش معاملاتی در تاریخ ثبت انتقال به نام وراث محاسبه خواهد شد.
چنانچه این اموال مورد ارث در زمان مرگ شخص به اجاره داده شده باشد باید وراث صبر کنند تا زمان پایان اجاره تمام شود برای بانکها و نهادها چنانچه به شرط تملیک بوده باشد (یعنی اختیار تام به مستأجر داده میشود نسبت به اموال مورد اجاره) میتوانند از همان تاریخ انتقال اجاره نامه جدید با نرخ جدید ثبت شود.
مالیات بر ارث یکی از انواع مالیاتهای غیرمستقیم است که بر اساس مالکیت وراثتی اموال و داراییها به صورت ارثی به پرداخت در میآید. برای کسب دانش کافی در زمینه مالیات ارث ، میتوانید از آموزش مالیات بر ارث ، آموزش تنظیم اظهارنامه مالیات و آموزش حسابداری مالیات ارث استفاده کنید. در آموزش مالیات ارث شما با مفاهیم اصلی این نوع مالیات و روشهای پرداخت آن آشنا میشوید. در آموزش اظهارنامه مالیات ارث ، نحوه تهیه و ارائه اظهارنامه مالیات بر ارث را یاد میگیرید. همچنین در آموزش حسابداری مالیات بر ارث ، با روشهای محاسبه مالیات بر ارث و حسابداری آن آشنا میشوید.
با داشتن دانش کافی در زمینه مالیات ارث میتوانید در پرداخت مالیات و ارائه اظهارنامه مالیات بر ارث بهتر عمل کنید و از این طریق هزینههای ناشی از پرداخت جریمههای مالیاتی را کاهش دهید و میزان این مالیات را محاسبه کنید. بنابراین، آموزش مالیات ارث ، آموزش اظهارنامه آن و آموزش حسابداری مالیات بر ارث برای افزایش دانش شما در این زمینه بسیار مفید واقع میشود.
مالیات سهم الارث یکی از مسائل پیچیده و مهم در مالیات است که نیازمند آگاهی و تحلیل دقیقی از قوانین مالیاتی است. اما با رعایت چند نکته و آگاهی از موارد مرتبط با میزان مالیات بر ارث ، می توانید سهم الارث بیشتری دریافت کنید. در ادامه چند راهکار جهت بهبود سهم الارث شما آورده شده است:
با رعایت این نکات در خصوص میزان مالیات بر ارث ، می توانید سهم الارث بیشتری دریافت کنید. برای بهبود مدیریت مالی خود و کسب اطلاعات بیشتر درباره مالیات بر ارث بهترین راه حل مشاوره مالیاتی با یک حسابدار مالیاتی است.
مالیات بر ارث ملک در ایران، بر اساس قانون مالیات های مستقیم، محاسبه می شود. طبق این قانون، نرخ مالیات بر ارث ملک ، بر اساس ارزش ملک و طبقه وارث تعیین می شود. طبقات وارث، به شرح زیر است:
طبقات وارث
یکی از موارد مهم برای محاسبه مالیات بر ارث طبقات ارث است:
نرخ مالیات بر ارث بر اساس طبقات
مالکیت ملک ، می تواند از طریق وصیت، یا از طریق قانون ارث، به شخص دیگری منتقل شود:
مالیات بر ارث ملک ، یک مالیات مهم است که باید توسط وراث ملک پرداخت شود. وراث باید قبل از فروش ملک، مالیات بر ارث ملک را پرداخت کنند و به عنوان یکی از مدارک مهم در زمان انتقال مفاصا حساب مالیات بر ارث ملک اخذ می شود. در صورتی که وراث مالیات بر ارث ملک را پرداخت نکنند، ممکن است مجبور به پرداخت جریمه شوند. برای محاسبه مالیات بر ارث ملک ، باید ارزش ملک، طبقه وارث و تعداد وراث را مشخص کرد. سپس، با استفاده از فرمول زیر، مالیات بر ارث ملک محاسبه می شود:
مالیات بر ارث ملک = (ارزش ملک x نرخ مالیات) / تعداد وراث
برای مثال، اگر ارزش ملک 100 میلیون تومان باشد، نرخ مالیات بر ارث ملک برای آن 5% باشد و تعداد وراث 2 نفر باشد، مالیات بر ارث ملک ، 250000 تومان خواهد بود. لذا باید گفت مالیات بر ارث ملک ، یک مالیات مهم است که باید توسط وراث ملک پرداخت شود. وراث باید قبل از فروش ملک، مالیات بر ارث ملک را پرداخت کنند. در صورتی که وراث مالیات بر ارث ملک را پرداخت نکنند، ممکن است مجبور به پرداخت جریمه علاوه بر پرداخت مالیات بر ارث ملک شوند.
نظرات کاربران
تعداد نظرات : 1
۰۱ شهریور ۱۴۰۲ - مجیدمرادی
راوی حساب