وب سایت آموزش قوانین مالیاتی

تفاوت عوارض با مالیات

  • نویسنده : محمدجواد عظیمی فرد

  • تاریخ انتشار : ۱۴۰۱/۰۳/۱۳

  • تاریخ بروزرسانی : ۱۴۰۲/۰۸/۱۴

  • ثبت نظر

بانک جامع بخشنامه ها

آموزش مالیات

آیا با تعریف مالیات آشنایی دارید؟  آیا می دانید نرخ مالیاتی چیست؟ آیا تفاوت عوارض و مالیات را می دانید؟ عوامل تشخیص دهنده مالیات کدام اند؟ از قدیم الایام مردم نرخی را به عنوان مالیات یا حق دولت پرداخت کردند که این پول بخشی از درآمد های آنها بوده تا کمکی به دولت برای آبادانی کشور باشد. مبحث مهم مالیات فقط برای ایران نیست بلکه در تمام کشورهای همچین قوانین مالیاتی وجود دارد.

در سالهای اخیر در ایران تمرکز دولت ها تا حد بسیار زیادی روی مالیات رفته و به مرور زمان قصد دارند بودجه کشور را بر اساس مالیات تقسیم بندی کنند. در کشورهای پیشرفته هر ساله کل بودجه کشور را بر اساس مالیات تصویب می کنند و مالیات بخشی اعظمی از درامدهای دولت را تشکیل می دهد.

برای پرداخت مالیات دو نکته مهم وجود دارد:

  • پرداخت عوارض
  • پرداخت مالیات

قانون مالیات

قانون مالیات

تفاوت عوارض و مالیات چیست؟

عوارض از نظر مبنایی با مالیات تفاوت ندارد. در واقع عوارض نوعی مالیات است که توسط نهادهای محلی صرف امور محلی می شود.در حقوق ایران، عوارض، مختص شهرداریها بوده و متعاقب ایجاد دهیاریها در روستاهای کشور، جزیی از منبع درآمدی آنها نیز می باشد. عوارض همچون مالیات لزوماً دارای نرخ تناسبی یا تصاعدی نیست. عوارض به مالیات های غیرمستقیم (مالیات بر مصرف یا مالیات بر ارزش افزوده) شباهت بیشتری دارد تا مالیات مستقیم.

 

عوارض چیست؟

در قدیم قانونی وجود داشت به نام قانون بلدیه، قانون بلدیه همان قانون شهرداری امروزی است که برای تامین مخارج خود درامدهایی دارد. یکی از درآمد های قابل توجهی که شهرداری دارد عوارضی است که دریافت می کند. این عوارض اقسام مختلفی دارد :

 

عوارض و نوسازی و عمران شهرداری

عوارض نوسازی و عمران شهری، یکی از منابع درآمدی پایدار شهرداری هاست که به موجب قانون نوسازی و عمران شهری از سال 1348 تا کنون در تمام شهرها دریافت می شود.

 

عوارض مشاغل

عوارض کسب و پیشه (مشاغل) نیز به عنوان یکی دیگر از منابع درآمدی پایدار شهرداری ها تعریف شده و شامل کلیه موسسات، شرکت ها، واحدهای صنفی و واحدهای شغلی دارای مقررات خاص از قبیل، پزشکان، موسسات درمانی، بهداشتی، وکلای دادگستری، روزنامه نگاران، دفاتر اسناد رسمی و … می گردد.

به استناد مصوبه شورای اسلامی شهر تهران، میزان عوارض هر یک از واحدهای صنفی در رسته های مختلف بر اساس پارامترهای گوناگون، مانند: قیمت پایه، ارزش منطقه ای و مساحت، محاسبه می گردد. پرداخت عوارض واحدهای کسبی به عهده صاحب پروانه و یا کسی که سند و اجاره نامه به نام او تنظیم شده می باشد، مگر اینکه مالک شخصاً تصدی واحد مذکور را عهده دار باشدکه در اینصورت پرداخت عوارض به عهده او خواهد بود. متصدیانی که نوع فعالیت فعلی آنها با نوع فعالیت مندرج در قبوض ارسالی به محل کسبشان مطابقت ندارد، می بایست جهت اصلاح آن به همراه مدارک و مستندات به اداره درآمد منطقه مربوطه مراجعه نمایند

 

بهای خدمات مدیریت پسماند (مسکونی، غیر مسکونی)

بهای خدمات مدیریت پسماند ( رفت و روب، جمع آوری، حمل و دفع) توسط شورای اسلامی شهر تهران در تاریخ 1386/04/12 تصویب و اصلاحیه های بعدی آن پس از طی مراحل قانونی، برای اجرا به شهرداری تهران ابلاغ شد. پرداخت بهای خدمات مدیریت پسماند در واحدهای مختلف اعم از مسکونی و غیر مسکونی، به عهده بهره بردار نمی باشد.

 

عوارض سالیانه خودرو

عوارض و ماليات هاي شهري در زمره مبالغي است که مديريت شهري با اتکا به آن، امورات شهر را مديريت مي‌کند و هر گونه خللي در اين زمينه باعث نارسايي در ارائه خدمات شهري مي شود.

به استناد تبصره 6 ماده 42 از فصل نهم قانون ماليات بر ارزش افزوده، مالکين محترم خودروها موظف به پرداخت ساليانه‌ي عوارض خودرو مي باشند که بر اساس آخرين مدل خودرو، براي خودروهاي توليد داخل : قيمت فروش كارخانه و براي خودروهاي وارداتي: مجموع ارزش گمركي و حقوق ورودي مي باشد،

که در صورت عدم پرداخت عوارض ساليانه در موعد مقرر، با استناد به ماده (46) قانون ماليات بر ارزش افزوده، به ازاي هر ماه تأخير مشمول جريمه اي معادل 2 درصد خواهند شد.

 

عوارض سالیانه موتور سیکلت

تمام توضیحات مربوط به عوارض خودرو، شامل موتور سیکلت هم می شود.

 

مالیات چیست؟

مالیات مبلغی است که افراد و موسسات برای تامین بخشی از هزینه ها و تحقق برخی از اهداف دولت می پردازند و معمولا متناسب با میزان درآمد، هزینه و یا ثروت آنها است.

دولتها عموما مالیات را برای رسیدن به اهداق مختلفی وضع می کنند که از این اهداف می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. تحقق بخشی از درآمدهای دولت
  2. تعدیل توزیع درآمد و ثروت جامعه
  3. کنترل و هدایت مخارج و هزینه ها در اقتصاد
  4. کنترل حجم واردات و صادرات

بر اساس قوانین مالیاتی کشور انواع مالیاتها به شرح زیر می باشد:

 

قانون مالیاتهای مستقیم

دولت به طور مستقیم بر دارایی و درآمد افراد و موسسات وضع می کند و شامل مالیات بر دارایی و مالیات بر درآمد می باشد.

الف) مالیات بر دارایی ، ماننده : 1- مالیات بر ارث 2- حق تمبر

ب) مالیات بردرآمد ، مانند : 1- مالیات بر درآمد املاک 2- مالیات بر درآمد حقوق 3- مالیات بر درآمد مشاغل 4- مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی 5- مالیات بر درآمد اتفاقی

 

قانون مالیاتهای غیر مستقیم

بر قیمت کالاها و خدمات اضافه شده و به مصرف کننده تحمیل می گردد و شامل مالیات بر واردات و مالیات بر مصرف و فروش می باشد:

الف) مالیات بر واردات، مانند : 1- حقوق گمرکی 2- سود بازرگانی 3- مالیات بر واردات اتومبیل

ب) مالیات بر مصرف و فروش ، مانند : 1- مالیات بر نوشابه های غیر الکلی 2- مالیات بر فروش سیگار 3- مالیات اتومبیل 4- مالیات بر فراورده های نفتی 5- مالیات تولید الکل طبی و صنعتی 6- مالیات نقل و انتقال اتومبیل 7- مالیات حق اشتراک تلفنهای خودکار خدمات مخابرات بین المللی

لازم به ذکر است از آنجا مباحث مرتبط با مالیات در تمام قسمتهای زندگی اهمیت دارد، در صورت تمایل به تسلط به مباحث مرتبط با مالیات می توانید از طریق همین سایت دوره مالیات را بگذرانید.

 

نظرات کاربران

تعداد نظرات : 0