وب سایت آموزش قوانین مالیاتی

انواع اجرای قرار مالیاتی چیست

  • نویسنده : محمدجواد عظیمی فرد

  • تاریخ انتشار : ۱۴۰۱/۰۳/۱۳

  • تاریخ بروزرسانی : ۱۴۰۲/۱۲/۱۶

  • ثبت نظر

بانک جامع بخشنامه ها

آموزش مالیات

در دوره مالیاتی یکی از مواردی که از اهمیت به سزایی برخوردار است آشنایی با انواع اجرای قرار مالیاتی است. زیرا افرادی که می خواهند مالیات را برای کسب و کار خود بیاموزند به این مورد نیز باید توجه داشته باشند همچنین افرادی که قصد دارند به عنوان مشاور امور مالیاتی مشغول شوند نیز باید با  انواع اجرای قرار مالیاتی آشنا باشند.

انواع اجرای قرار مالیاتی چیست؟

اجرای قرار در هیات های حل اختلاف مالیاتی چیست؟ و اینکه چه نکات مهمی را باید رعایت کنیم؟ برای پاسخ به این سوالات تا پایان این مقاله همراه ما باشید. وقتی مودی به هر دلیلی به هیات های حل اختلاف مالیاتی مراجعه می کند امکان دارد که به دلایل زیر اعضای هیات حل اختلاف مالیاتی نتوانند پرونده را بررسی کنند به همین خاطر اجرای قرار را ترجیح می دهند تا پرونده با جزئیات و دقت بیشتر بررسی شود، که قانون گذار در دستورالعمل دادرسی مالیاتی و در بند 22 کاملا توضیح داده:

اجرای قرار

بند 22 – صدور قرار رسیدگی و مهلت اجرای آن

«هرگاه به دلیل نقص در رسیدگی یا لزوم بررسی اسناد و مدارک نزد اشخاص ثالث یا کثرت اسناد و مدارک ارائه شده، هیأت حل اختلاف مالیاتی قرار کارشناسی صادر نماید، مجری یا مجریان قرار مکلفند حداکثر ظرف مدت یکماه نسبت به رسیدگی به پرونده مزبور و اجرای کامل موارد مورد درخواست هیأت اقدام لازم معمول و مراتب را جهت اتخاذ تصمیم نهایی گزارش نمایند.»

در متن فوق چندتا دلیل ذکر شده که به شرح زیر است و شما می توانید به این دلایل درخواست اجرای قرار بگذارید:

  • نقص در رسیدگی
  • لزوم بررسی اسناد و مدارک
  • کثرت اسناد و مدارک ارائه شده

نکته مهمی که ذکر شده این است ”مجری یا مجریان قرار مکلفند” یعنی وظیفه دارند که به این امر توجه کنند. در قانون مالیات های مستقیم هر جا کلمه ” ملکف ” آمده یعنی تکلیف گذاشته و انجام تکلیف الزام است.

انواع اجرای قرار

  1. قرار رسیدگی
  2. قرار رفع نقص
  3. قرار تجدید دعوت
  4. قرار اناطه

قرار رسیدگی

وقتی هیات های حل اختلاف مالیاتی درخواست قرار رسیدگی می دهند یعنی اینکه پرونده باید توسط گروهی از کارشناسان مربوطه بررسی گردد که این امر بصورت غیر حضوری انجام می شود و البته در مواردی که ابهامات زیاد باشد گروه اجرای قرار می توانند از مودی اسناد و مدارک بیشتری درخواست کنند یا اینکه به محل فعالیت مودی مراجعه کنند.

قرار رفع نقص

وقتی پرونده دچار نواقصی باشد هیات حل اختلاف قرار رفع نقص صادر می کند و پرونده به حوزه مالیاتی جهت رفع نقص ارسال می شود سپس مجددا پرونده به هیات ارسال می شود.

قرار تجدید دعوت

بعد از اینکه قرار رسیدگی صادر شد پرونده بدست مجری قرار می رسد سپس جهت بررسی بیشتر پرونده به درخواست مجری قرار به هیات حل اختلاف ارسال می شود تا ابعاد بیشتری از پرونده را بررسی کنند.

قرار اناطه

مورد آخر قرار اناطه است. قرار اناطه یک اصطلاح حقوقی است یعنی اینکه مودی در حالیکه به هیات حل اختلاف مراجعه کرده اما هیات برای تصمیم گیری و صدور رای منتظر نظر پرونده دیگری است که می تواند در دادگستری، سازمان امور مالیاتی یا … باشد. یعنی نتیجه این پرونده منوط به نظر رای پرونده ثالث است و باید تکلیف آن معلوم شود سپس برای پرونده فعلی تصمیم گیری شود.

نحوه درخواست اجرای قرار

وقتی به هیات حل اختلاف مالیاتی مراجعه می کنید باید در متن لایحه دفاعیه خود حتما درخواست اجرای قرار دهید تا نماینده سازمان امور مالیاتی و قاضی مربوطه به این موضوع رسیدگی کنند. البته باید در نظر داشت که همیشه صرف اینکه در لایحه خود درخواست کارشناسی اجرای قرار دهید نمی تواند کارساز باشد زیر قاضی هیات تمامی شرایط پرونده را در نظر میگیرد و اقدام به صدور رای لازم می کند. 

سوالی که زیاد می پرسند این است که: نماینده سازمان در جلسه هیات حل اختلاف به لایحه ما توجهی ندارد و رای صادر شده براساس نظر خودشان است در این موارد چه کنیم؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که شما تمامی این موارد را رعایت کنید و در لایحه خود ذکر کنید چرا که اگر رای مورد نظر خود را نگرفتید در مراحل بالاتر به همان لایحه دفاعیه خود می توانید استناد کنید و از پرونده دفاع کنید.

 

 

به سوال زیر پاسخ دهید

کدام تعریف مربوط به قرار اناطه می باشد؟

نظرات کاربران

تعداد نظرات : 0