تفاوت اظهارنامه اصلی با اظهارنامه جایگزین و اصلاحی در نرم افزار اظهار نامه، یکی از مواردی است که همیشه باعث ایجاد درگیری ذهنی در حسابداران میشود. تفاوت این 3 مخصوصا برای حسابداران مالیاتی بیشتر از دیگر حسابداران اهمیت دارد. در این مقاله به صورت جامع به توضیح میپردازیم. پس از اینکه وارد نرم افزار اظهارنامه شدید، با هر 3 گزینه گفته شده، روبرو میشوید.
- اظهارنامه اصلی
- اظهارنامه جایگزین
- اظهار نامه اصلاحی
اظهارنامه اصلی
اظهار نامه اصلی، اولین اظهار نامه ارسالی در هر شرکت است. اگر شرکتی که برای آن اقدام به ارسال اظهار نامه کرده اید، تا قبل از آن اظهار نامه ای را ارسال نکرده است، باید از گزینه اظهارنامه اصلی در نرم افزار استفاده کنید و از طریق آن اظهار نامه شرکت را ارسال کنید. دقت کنید که تنظیم اظهارنامه و ارسال آن، دارای زمان مقرری است که باید حتما در زمان مقرر شده اظهارنامه مربوطه را ارسال کنید. در صورت دیرکرد و عدم ارسال به موقع این اظهارنامه، مشمول جریمه میشوید. اگر در مورد زمان مقرر شده ارسال اظهار نامه اطلاعی ندارید باید بدانید که مدت زمان آن برای اشخاص حقوقی تا 4 ماه پس از پایان هر سال مالیاتی است اما این زمان برای اشخاص حقیقی برابر تا پایان خرداد ماه هر سال است.
اظهارنامه جایگزین
ممکن است پس از اینکه از طریق قسمت اظهار نامه اصلی، اقدام به ارسال اظهار نامه کردید، متوجه شوید که مورد یا مواردی را در اظهار نامه اصلی به اشتباه ثبت کرده و حال نیاز به اصلاح آن اشتباهات دارید. در این زمان کافی است تا یک اظهار نامه دیگر، بدون مشکلات و اشتباهات انجام شده در اظهار نامه قبلی آماده کنید و آن را از طریق قسمت “اظهارنامه جایگزین” در نرم افزار اظهارنامه ارسال کنید. در مورد اظهارنامه جایگزین باید بدانید که اظهارنامه جایگزین ارسال شده از سمت شما به عنوان اظهارنامه اصلی در نظر گرفته میشود و اظهارنامه قبلی از اعتبار ساقط میشود. این نکته مهم را نیز بدانید که مهلت ارسال اظهارنامه جایگزین، تا قبل از به اتمام رسیدن مهلت ارسال اظهارنامه است که در قسمت قبلی گفته شد (اشخاص حقیقی تا پایان خرداد و اشخاص حقوقی پایان تیر ماه)
اظهار نامه اصلاحی
ممکن است حسابدار، پس ارائه اظهارنامه اصلی یا جایگزین، متوجه وجود یک اشتباه مالی در اظهارنامه شود اما از زمان مقرر برای ارسال اظهارنامه گذشته باشد. یعنی پس از اتمام زمان تعیین شده برای ارسال اظهارنامه ها، متوجه وجود مشکلی در قسمت های ترازنامه، سود، زیان یا هر قسمت از اظهارنامه شود. در این زمان، طبق تبصره ماده 226، مودیان میتوانند تا یک ماه پس از تاریخ تعیین شده برای ارسال اظهارنامه، برای رفع مشکلات موجود در اظهار نامه ارسالی خود اقدام کنند. در این زمان قسمت اظهارنامه اصلاحی میتواند به مودی کمک کند. وی پس از ایجاد یک اظهار نامه صحیح و تغییر و تصحیح مشکلات موجود در اظهار نامه قبلی، میتواند آن را از قسمت اظهارنامه اصلاحی، ارسال کند. دقت کنید که اظهارنامه اصلاحی تنها در صورتی مورد قبول سازمان واقع میشود که تغییرات انجام شده در آن، صرفا به دلیل اشتباهات انجام شده در اظهارنامه قبلی بوده باشد.
تبصره ماده 226 قانون مالیات های مستقیم
“متن تبصره ماده 226: به مودیان مالیاتی اجازه داده میشود در صورتی که به نحوی از انحاء در اظهارنامه یا ترازنامه یا حساب سود و زیان تسلیمی از نظر محاسبه اشتباهی شده باشد، با ارائه مدارک لازم ظرف یک ماه از تاریخ انقضای مهلت تسلیم اظهارنامه نسبت به رفع اشتباه اقدام و اظهارنامه یا ترازنامه یا حساب سود و زیان اصلاحی را حسب مورد تسلیم نماید و در هر حال تاریخ تسلیم اظهارنامه مودی تاریخ تسلیم اظهارنامه اول میباشد”
با توجه به اینکه در هر صورت ممکن است در دریافت و محاسبه اظهارنامه های جایگزین و اصلاحی مشکلی به وجود بیاید، پیشنهاد میشود قبل از ارسال اظهارنامه اصلی، چند بار تمامی موارد آن را مشاهده کنید و از صحت و درستی تمامی قسمت های آن اطمینان حاصل کنید. گاها ممکن است روند دریافت اظهارنامه های اصلاحی و جایگزین به خوبی پیش نرود و مودی دچار مشکلات قانونی در این پروسه شود.
کلام آخر:
در صورتیکه شما مجبور به ارسال اظهارنامه شدید اصلا نگران نباشید و از آنجا که شما به قوانین مالیاتی مسلط نیستید طبیعی است که دچار اشتباه شوید اما باید توجه کنید که به سادگی اشتباهات شما قابل اصلاح می باشد. اگر در شرایطی هستید که برای ارسال اظهارنامه سردرگم هستید یا استرس دارید که مشکلی پیش آید توصیه می کنیم در اولین قدم از شبیه ساز اظهارنامه مالیاتی استفاده کنید تا به سادگی حرفه ای شوید.
نظرات کاربران
تعداد نظرات : 0