خبر خوب: کتاب "قانون مالیات رو قورت بده" موجود شد! (کلیک کنید)

بخشنامه شماره 02/62078 مورخ 1402/03/21; در خصوص نحوه مسدودی مبالغ چک برگشتی

جزییات بخشنامه

شماره: 02/62078 
تاریخ: 1402/03/21

موضوع:‌ جهت اطلاع مدیران عامل محترم بانک‌های دولتی، غیر دولتی، شرکت دولتی پست بانک، موسسات اعتباری غیر بانکی و بانک مشترک ایران - ونزوئلا ارسال می‌شود.
 

بخشنامه جدید بانک مرکزی در خصوص مسدودسازی وجه چک برگشتی

 
با سلام؛
احتراماً، پیرو بخشنامه شماره ۹۹٫۳۳۱۴۲۹ مورخ ۱۳۹۹٫۱۰٫۱۶ موضوع ابلاغ دستورالعمل اجرایی ماده (۶) اصلاحی قانون اصلاح قانون صدور چک و همچنین مفاد بخش دوم بخشنامه شماره ۰۰٫۳۷۷۵۸ مورخ ١٤۰۰٫۲٫۱۱ موضوع ابلاغ ترتیبات مسدودی حساب‌های صادرکنندگان چک برگشتی، بدین‌وسیله به استحضار می‌رساند؛ حسب بررسی‌های صورت گرفته و نیز گزارشات نظارتی واصله، در حال حاضر بانک‌ها در اجرای تکلیف قانونی ناظر بر انسداد وجوه صادرکننده چک برگشتی در کل شبکه بانکی کشور به میزان کسری وجه چک، پس از انسداد وجه حساب جاری صادرکننده چک و بدون لحاظ مبلغ مسدودی مذکور، صادرکننده چک را ناگزیر به تأمین کل مبلغ چک می‌نمایند. شایان ذکر است این رویه مغایر با مفاد قانون صدور چک بوده و باعث ایجاد مشکلاتی برای اشخاص در تامین مبلغ چک شده است. در همین خصوص، وفق اعلام نظر اخیر معاونت قوانین مجلس شورای اسلامی و با لحاظ وحدت ملاک عبارت «..... صادرکننده موجبات پرداخت چک را در بانک محال علیه فراهم نمای» در ماده (۹) قانون صدور چک، در صورت مسدودسازی بخشی از مبلغ چک در حساب جاری صادرکننده چک، شخص اخیر باید این امکان را داشته باشد تا با واریز مابه‌التفاوت مبلغ چک و مبلغ مسدود شده در حساب جاری خود (از جمله از محل وجوه قابل برداشت سایر حساب‌های خود نزد شبکه بانکی)، نسبت به تکمیل وجه چک اقدام نموده و بدین طریق زمینه رفع سوء اثر چک را فراهم نماید. از منظر اجرایی نیز متعاقب مسدودسازی بخشی از مبلغ چک در حساب جاری صادرکننده چک برگشتی (به عنوان مانده موجودی حساب) توسط سامانه محچک، صادرکننده چک می‌تواند نسبت به واریز مابه التفاوت وجه چک و وجه مسدود شده توسط سامانه محچک به حساب جاری خود اقدام نموده تا سپس بانک عهده چک، کل مبلغ را در حساب جاری وی در اجرای بند «الف» ذیل تبصره ۳ ماده (۵) مکرر قانون صدور چک حداکثر به مدت یک سال تا زمان مراجعه دارنده چک (با اطلاع رسانی مقتضی به ذی‌نفع چک) مسدود نماید. بدین‌ترتیب، با مسدودسازی کل مبلغ وجه چک در حساب جاری وی، امکان رفع سوء اثر چک میسر می‌گردد. در ادامه، مراتب رفع سوء اثر چک از سوی بانک عهده به سامانه مربوط در بانک مرکزی اعلام می‌گردد و در نهایت اقدام لازم در سامانه محچک مبنی بر رفع انسداد وجوه مسدودشده اولیه صورت می‌پذیرد.
با عنایت به مراتب پیش گفته، خواهشمند است دستور فرمایند، ضمن اعمال موارد فوق‌الذکر در سامانه‌های اطلاعاتی و نرم‌افزاری مربوط در آن بانک، مراتب به قید تسریع و با لحاظ مفاد شماره ٩٦٫١٤٩١۵۳ مورخ ١٣٩٦٫٥٫١٦ به تمامی واحدهای ذی ربط آن بانک ابلاغ شده و بر حسن اجرای آن نظارت دقیق به عمل آید.
مدیریت کل مقررات، مجوزهای بانکی و مبارزه با پولشویی
اداره مطالعات و مقررات بانکی
حمیدرضا غنی آبادی، الهام چیت‌سازان

مطالب مرتبط

مهارت‌های فردی در محیط کار

13 خرداد 1401

قرارداد حسابداری: راهنمای جامع

2

دقیقه مطالعه

1

دقیقه مطالعه

08 فروردین 1402

قانون مدنی

15

دقیقه مطالعه

آموزه‌های حسابداری

25 اردیبهشت 1401

تسعیر ارز چیست و چگونه محاسبه می شود

15

دقیقه مطالعه

آموزه‌های حسابداری

13 خرداد 1401

جدول حقوق و دستمزد ۹۹

1

دقیقه مطالعه

آموزه‌های حسابداری

21 فروردین 1404

سند حسابداری؛ امری مهم در کسب‌وکار!

2

دقیقه مطالعه

دیدگاه کاربران

0 دیدگاه