برای دسترسی به آزمون شبیه سازی شده کارشناس رسمی دادگستری کلیک کنید

بخشنامه درخصوص دستورالعمل جامع عبور داخلی

جزییات بخشنامه

شماره: ۱۴۰۱/۹۲۴۰۹۰
تاریخ: ۱۴۰۱/۰۶/۲۸

بخشنامه های گمرکات اجرائی 
دستورالعمل جامع عبور داخلی
موضوع: بخشنامه درخصوص دستورالعمل جامع عبور داخلی

با سلام و احترام
به منظور حمایت از تولید؛ دانش بنیان، اشتغال آفرین، بهبود فضای کسب و کار ، تسهیل در تشریفات گمرکی و وحدت عمل در رویه عبور (ترانزیت) داخلی و با اختیارات حاصله از قانون امور گمرکی و آیین نامه اجرایی آن، قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی کشور ، قانون جهش تولید دانش بنیان و بند ۳-۵ کنوانسيون كيوتو تجدیدنظر شده، دستورالعمل زیر جهت اقدام لازم ابلاغ و از تاریخ این دستورالعمل ، کلیه بخشنامه های مغایر لغو می گردد:

الف: تضمین :
-به استناد ماده ۱۰ قانون امور گمرکی ، ماده ۱۱۲ آیین نامه اجرایی آن ، بند الف ماده ۴ قانون جهش تولید دانش بنیان (مبنی بر اصلاح بند ح ماده ۱ قانون امور گمرکی) و بند ب ماده ۳۸ قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی کشور ، میزان تضمین جهت عبور داخلی کالاها به شرح ذیل تعیین می گردد:
الف- ١: برای کلیه کالاهای متعلق به واحدهای تولیدی و شرکتهای دانش بنیان تولیدی مطابق با زمینه فعالیت مندرج در پروانه بهره برداری و یا گواهی مرتبط با فعالیت آنها که توسط شرکتهای حمل و نقل بین المللی اظهار و حمل میشود، معادل حقوق ورودی و مالیات بر ارزش افزوده ، به صورت سپرده نقدی یا ضمانت نامه بانکی یا بیمه نامه معتبر.

الف-۲: برای کالاهای متعلق به سایر اشخاص اعم از حقیقی و حقوقی که توسط شرکتهای حمل و نقل بین المللی اظهار و حمل میشود معادل حقوق ورودی و مالیات بر ارزش افزوده به علاوه یک برابر ارزش به صورت سپرده نقدی یا ضمانت نامه بانکی یا بیمه نامه معتبر.

الف-3: برای کالاهای گروه ۴ و ۲۷ (مشروط به لغو ممنوعیت ، محدودیت واردات قطعی یا ارایه مجوز معتبر از سوی مراجع ذیصلاح قانونی ) متعلق به سایر اشخاص اعم از حقیقی و حقوقی (به استثناء واحدهای تولیدی و شرکتهای دانش بنیانی که کالای وارده مطابق با زمینه فعالیت مندرج در پروانه بهره برداری و یا گواهی مرتبط با فعالیت آنها به عنوان کالای واسطه ای در خط تولید و یا مهندسی معکوس به کار میبرند)  که توسط شرکتهای حمل و نقل بین المللی اظهار و حمل میشود، معادل حقوق ورودی و مالیات بر ارزش افزوده به علاوه ۱/۵ برابر ارزش کالا به صورت سپرده نقدی یا ضمانت نامه بانکی یا بیمه نامه (در صورت تغییر در سیاستهای ارزی و رفع محدودیت ها)
تبصره : مطابق بند الف ماده ۴ قانون جهش تولید دانش بنیان ، بند ح ماده یک قانون امور گمرکی اصلاح و بعد از عبارت" ضمانت نامه بانکی " متن زیر صرفاً برای شرکتهای دانش بنیان حائز شرایط اضافه گردیده است:
"ضمانت نامه صندوق نوآوری و شکوفایی، صندوق ضمانت صادرات و صندوق غیر دولتی پژوهش و فناوری با رعایت اعتبار سنجی و رتبه بندی اعتباری "
الف-۴: با عنایت به تبصره ۲ ماده ۱۱۲ آیین نامه اجرایی قانون امور گمرکی و به منظور استفاده از ظرفیتهای ریلی ،عبور داخلی محموله‌های حمل شده بوسیله راه آهن، در صورت ارائه تعهد کتبی از سوی شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران به جای تضمين اخذ تعهد بلامانع ب عبور داخلی به گمرک مقصد است.

ب: عبور داخلی کالاها به مقصد:
گمرکات مرزی و گمرک مرز هوایی فرودگاه امام خمینی(ره) امکانپذیر نبوده و صاحبان کالا وظف به ترخیص کالای خود در گمرک ورودی و یا سایر گمرک خانه های مجاز داخلی (با رعایت تبصره ۳ ماده ۶۰ قانون
امور گمرکی ) میباشند.

موارد استثناء به شرح ذیل است:
ب-1: با کالاهای متعلق به شرکتهای تعاونی مرزنشینان پس از احراز مالکیت کالا و در صورت داشتن میزان سهمیه مجاز قابل استفاده مشروط به قید گمرک مقصد در اسناد حمل.

ب-۲ کالای وارده به نام واحدهای تولیدی و یا شرکتهای دانش بنیان به مقاصد مورد درخواست یا انبار اختصاصی ایشان در صورت وجود پروانه تأسیس یا بهره برداری معتبر مرتبط با کالای وارده.

ب-۳: کالاهای وارده جهت شرکت در نمایشگاههای بین المللی عبور داخلی این کالاها منوط به ارائه نامه مشارکت و تعیین غرفه در نمایشگاه مربوطه میباشد ، بدیهی است پس از وصول کالا به گمرک مقصد و تسویه پروانه ترانزیتی ، انتقال کالا به غرفه منوط به انجام تشریفات قانونی مربوطه خواهد بود.

ب-۴ : با توجه به بند ۳ دستورالعمل شماره ۱۰۷۲۸۲۵ /۲۴۸/۹۶ مورخ ۱۳۹۶/۱۰/۳۰ دفتر واردات کلیه کالاهای مجاز برای عرضه در فروشگاه های آزاد از گمرکات مرزی (مبدأ) (ورود) صرفاً تحت رویه ترانزیت داخلی به انبار اختصاصی مربوطه ارسال می گردد، تأکید میشود انتقال کالا از انبار اختصاصی به محل فروشگاه آزاد (انبار فروشگاه) با تشریفات رویه ورود موقت انجام خواهد شد. کلیه گمرکات موظفند با رعایت تمامی قوانین و مقررات مربوطه ، ضمن خودداری از ورود موقت کالاهای مربوط به فروشگاههای مورد اشاره نسبت به انتقال کالا با رویه ترانزیت داخلی صرفاً به مقصد انبار اختصاصی شهر محل قرارداد (موضوع بند ۱ دستورالعمل موصوف) اقدام و اعلام وصول کالا را پیگیری نمایند.

ب-۵: پذیرش درخواست تغییر مقصد گمرک داخلی به یک گمرک مقصد داخلی دیگر قبل از اظهار کالا با رعایت سایر مفاد بندهای این دستورالعمل منوط به ارائه اسناد اصلاحی موضوع بند پ ماده ۱۱۱ آئین نامه اجرایی قانون امور گمرکی ،تعهد کتبی مبنی بر عدم هرگونه ادعا به لحاظ مقصد مندرج در ثبت سفارش و موافقت بانک (برای مواردی که معامله از طریق سیستم بانکی است و پذیرش آن از سوی گمرک مبدأ باشد) ضمناً . در صورت صدور پروانه و خروج کالا از گمرک مبدأ، هرگونه اتخاذ تصمیم در خصوص تغییر مقصد کالا ، منوط به موافقت دفتر ترانزیت می باشد.

ج مجوزها :
ج- ۱ مطابق مفاد بخشنامه شماره ۲۶۷ مورخ ۱۳۹۶/۱۰/۱۶ دفتر واردات ، علاوه بر اخذ مجوز ثبت سفارش معتبر یا مجوز موضوع ماده ۵۱ قانون امور گمرکی برای ورود موقت ، اخذ مجوزهای ضروری از جمله قرنطینه دامی، قرنیطنه نباتی، مجوزهای زیست محیطی انرژی اتمی، وزارت دفاع ، وزارت اطلاعات و.... (حسب مورد) جهت ترانزیت داخلی در بدو ورود توسط گمرکات مبدأ ضروری بوده و ارائه سایر مجوزها با توجه به زمانبر بودن و نیاز به بررسی بیشتر توسط سازمانهای ذیربط (از جمله استاندارد) و... به گمرکات مقصد محول می گردد.
تبصره ۱ : گمرکات مبداء ترانزیت داخلی مکلفند ضمن رعایت دستورالعملها و بخشنامه های دفتر واردات در خصوص ثبت سفارش، در صورت لزوم نسخه ای از تصویر ثبت سفارش یا تاییدیه سیستمی آن را اخذ و اطلاعات آن را در سامانه جهت گمرک مقصد داخلی ارسال نمایند.
تبصره ۲ : با توجه به عدم وجود زیرساختهای مناسب در بازارچه های موضوع مصوبه شماره ۵۴۲۳۱/ت۵۳۲۴۲ مورخ ۱۳۹۸/۵/۷ هیات محترم وزیران، برای کالاهای عبوری به مقصد بازارچه های مرزی موضوع مصوبه مذکور، بدون در نظر گرفتن مفاد بند ۱ ، کلیه مجوزهای قانونی در گمرک مبدأ و قبل از صدور پروانه ترانزیت داخلی اخذ و مراتب ضمن ج تصریح در پروانه صادره به گمرک مقصد اعلام گردد.

ج-۲: گمرکات مجهز به دستگاه X-RAY کامیونی باید با رعایت ماده ۱۱ قانون امور گمرکی نسبت به کنترل محموله های عبور داخلی براساس مدیریت ریسک اقدام مقتضی را معمول نمایند.
ج- با رعایت ماده ۶۶ آئین نامه اجرایی قانون امور گمرکی ارزیابی محموله های عبور داخلی در گمرک مبدأ و اخذ نظریه آزمایشگاه برای کالاهایی که تعیین ماهیت آنها در فرآیند انجام تشریفات ضروری می باشد در چارچوب دستورالعمل های حوزه فنی و امور گمرکی مورد تأکید بوده باید نسبت به بارگذاری تصویر کالا و کاتالوگ در سامانه جامع امور گمرکی از اظهار با درخواست ارزیاب یا کارشناس ذیربط و در صورت تأیید، مستندات تکمیلی پس مبادرت گردد.
بدیهی است مربوط به کالا با توجه به دسترسیهای تعریف شده ضمن رعایت مقررات مربوطه قابل بارگذاری خواهد بود.

د : سایر موارد :
د-۱: ضمن تأكيد بر پیگیری اعلام وصول به موقع محموله های واصل شده به مقصد و تسویه نهایی پروانه ، براساس مهلت زمان تصریح شده در بخشنامه شماره ۱۴۰۰/۱۲۴۲۵۲۰ مورخ ۱۴۰۰/۹/۱۵ دفتر ترانزیت ، در صورت عدم وصول محموله در مهلت مقرر ، وفق تبصره ذیل ماده ۶۲ قانون امور گمرکی ماده ۱۰۹ آیین نامه اجرایی قانون امور گمرکی و تبصره ذیل آن و ماده ۱۱۳ آیین نامه اجرایی قانون امور گمرکی اقدام گردد.بدیهی است پذیرش موارد خاص مورد اشاره در تبصره ذیل ماده ۶۲ قانون امور گمرکی از قبیل معاذیری مانند بیماری و تصادف ، پیشامدهای ناگوار منوط به ارائه اسناد معتبر خواهد بود.

د-۲:  بارگیری و حمل کالاهای عبور داخلی به وسیله محفظه های حائز شرایط و اطمینان از الصاق صحیح پلمب مورد تأکید است.

د-3: گمرکات مقصد موظفند از وصول کامل محموله ، در صورت بروز هرگونه مشکل سیستمی که منجر به عدم اعلام وصول نهایی پروانه گردد نسبت به پیگیری موضوع تا حصول نتیجه نهایی و رفع مشکل ، مراتب را با هماهنگی گمرک مبدأ صرفاً از طریق واحد فناوری آن گمرک و عنداللزوم دفتر فناوری همراه با ارسال تصویر خطا مستندات مربوطه پیگیری نمایند.

د-۴: لازم است گمرکات مرزی مجاز به انجام رویه کارنه تیر ضمن کنترل اطلاعات پیش اظهاری تیر(epd) به تعداد گمرکات مقصد مندرج در اسناد در مقایسه با دفترچه کارنه تیر توجه نموده و از پذیرش تعداد گمرک مقصد بیش از سقف مندرج در دفترچه کارنه تیر جهت یک محموله خودداری نمایند.

د-۵: به منظور جلوگیری از توقف کامیونهای ترانزیتی در گمرکات مقصد ، بروز خطا در ثبت اطلاعات در مقصد و انجام به موقع تشریفات (ارزیابی ، صدور قبض انبار و .... ) ، گمرکات مبداء مکلفند ضمن رعایت مفاد بخشنامه شماره ۹۹/۱۱۷۵۷۵ مورخ ۱۳۹۹/۲/۱۳ دفتر ترانزیت در اخذ اسناد و مطابقت اطلاعات مندرج در اظهار با اسناد موضوع ماده ۱۱۱ آیین نامه اجرایی قانون امور گمرکی قبل از صدور پروانه عبوری دقت لازم معمول و از پذیرش اسناد مخدوش و ناقص پرهیز نمایند.

د-۶: در تخلیه کالای چند محموله ای LCL که تحت صحابت کارنه تیر حمل میشوند گمرکات مقصد هر محموله موظف به دقت و انجام کنترلهای لازم هنگام ارزیابی کالا به منظور جلوگیری از تخلیه اشتباه محموله ی مربوط به مقاصد بعدی می باشند. ضمناً مسئولیت تخلیه جابجا یا اشتباه کالا در گمرک مقصدی به غیر از مقصد مندرج در اسناد، با گمرک تحویل گیرنده و شرکت حمل و نقل بین المللی مربوطه بوده و تشریفات کالا با ارائه اسناد اصلاحی در همان گمرک انجام خواهد گرفت (در خصوص موارد استثناء با مجوز دفتر ستادی مربوطه).

د-7: گمرکات مبدأ ترانزیت داخلی باید هنگام انجام تشریفات ترانزیت داخلی به مقصد گمرکات داخلی ، به فهرست گمرکات تخصصی مجاز به ترخیص کالاهای مورد نظر ، ابلاغی از سوی دفتر واردات توجه نمایند.
تبصره ۱: از آنجا که واردات کالاهای مربوط به جدول گمرکات ،تخصصی از محل مبادلات مرزی از شمول این بخشنامه استثنا میگردد به بند با توجه گردد.
تبصره 2: ارسال کالاهای متعلق به واحدهای تولیدی یا شرکتهای دانش بنیان جهت انتقال به انبار اختصاصی یا گمرکات خارج از شمول گمرکات تخصصی منوط به اخذ مجوز دفتر واردات می باشد.
تبصره 3: جهت ترانزیت داخلی لوازم خانگی انواع رایانه و نوت بوک، دوربینهای عکاسی و مدار بسته و سایر کالاهایی از این قبیل، بارگذاری شماره های سریال و کد (IMEI) جهت تلفن همراه در سامانه و قبل از خروج کالا از گمرک مبدأ الزامی می باشد.
د-8: در خصوص ممنوعیتهای عبور داخلی، مفاد ماده ۱۲۳ قانون امور گمرکی و کالاهای ممنوع الورود ابلاغی از سوی دفتر واردات مد نظر قرار گیرد.
علاوه بر موارد فوق ، رعایت کلیه قوانین و مقررات مربوطه الزامی است.

فریده زبیدی 
معاون حقوقی و نظارت

مطالب مرتبط

مهارت‌های فردی در محیط کار

13 اردیبهشت 1404

فیش حقوقی آنلاین | ساده، دقیق و بدون دردسر

1

دقیقه مطالعه

1

دقیقه مطالعه

آموزه های مالیاتی

13 خرداد 1401

آدرس و تلفن ادارات مالیاتی شهر تهران

1

دقیقه مطالعه

مهارت‌های فردی در محیط کار

25 اردیبهشت 1401

در مصاحبه استخدامی چه بگوییم

1

دقیقه مطالعه

آموزه های مالیاتی

01 خرداد 1404

مالیات کارتخوان سیار؛ بررسی کامل و جامع

1

دقیقه مطالعه

1

دقیقه مطالعه

دیدگاه کاربران

0 دیدگاه